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Dear ---------------: 
 
I am responding to your inquiry dated July 15, 2020. You explained that you sold 
investment property in -----------------and have identified other investment property that 
you want to buy to replace the property you sold in --------. You asked if you are still able 
to meet the requirements of Internal Revenue Code (IRC) Section 1031 to defer gain on 
the sale of real property if you received the proceeds from the sale of the property prior 
to acquiring replacement property.  
 
Under IRC Section 1031(a), no gain or loss is recognized on the exchange of real 
property held for productive use in a trade or business or for investment (relinquished 
real property) if the relinquished real property is exchanged solely for real property of a 
like kind that is to be held either for productive use in a trade or business or for 
investment (replacement real property).  
 
Under the law, if a taxpayer actually or constructively receives proceeds from a transfer 
of the taxpayer’s relinquished real property before receiving like-kind replacement real 
property, the transaction is a sale and not an exchange as required by IRC Section 
1031. This sale treatment applies even though the taxpayer may ultimately acquire like-
kind replacement real property.   
 
There are different options taxpayers may use to ensure that they don’t actually or 
constructively receive the proceeds from the transfer of relinquished real property 
before acquiring replacement real property. One option involves the use of a qualified 
intermediary (QI) to hold the proceeds from the sale of the relinquished real property 
until the taxpayer is ready to use those funds to acquire replacement real property.  
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To comply with the requirements of IRC Section 1031, a taxpayer using a QI must 
arrange for the proceeds from the sale of relinquished real property to go directly from 
the buyer to the QI. In addition, the taxpayer must enter into an agreement with the QI 
that expressly limits the taxpayer’s rights to receive, pledge, borrow, or otherwise obtain 
the benefits of the proceeds held by the QI until, generally, the exchange is completed. 
Finally, someone who has a particular relationship with the taxpayer cannot be the 
taxpayer’s QI. For example, an individual who acted as the taxpayer’s investment 
banker or broker within 2 years of the transfer of the relinquished real property cannot 
be the taxpayer’s QI.  
 
Lastly, as you mentioned in your letter, on April 10, 2020, the Department of the 
Treasury and the IRS issued Notice 2020-23. The notice extended until July 15, 2020, 
the deadlines imposed by IRC Section 1031, including the requirement that a taxpayer 
identify replacement real property within 45 days of the taxpayer’s transfer of 
relinquished real property. However, meeting the 45-day identification requirement is 
just one of the requirements taxpayers must meet to defer gain on the transfer of real 
property under IRC Section 1031, including complying with the restrictions on receiving 
proceeds from the transfer of the property, as discussed above. 
 
I hope this information is helpful. If you have additional questions, please feel free to 
contact me or -------------------------at -------------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 
       Angella L. Warren 
       Chief, Branch 4 
       Office of Associate Chief Counsel 
       (Income Tax and Accounting) 
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