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Dear --------------, 

This letter responds to your requests for information dated September 21, 2022 
and December 28, 2022.  To help with your outreach efforts, you requested clarification 
regarding the treatment of employer contributions to a qualified tuition program (also 
referred to as a section 529 plan).  

A qualified tuition program is a program established and maintained by a state, or 
an agency or instrumentality of a state or one or more eligible educational institutions, 
that allows a person to prepay a designated beneficiary's qualified higher education 
expenses at an eligible educational institution or, in the case of state, or an agency or 
instrumentality of a state, to contribute to an account for paying those expenses. 
Qualified higher education expenses generally include expenses required for the 
enrollment or attendance of the designated beneficiary at any college, university, 
vocational school, or other postsecondary educational institution eligible to participate in 
a student aid program administered by the Department of Education. In addition, 
qualified higher education expenses include tuition expenses, up to $10,000 per year, in 
connection with a designated beneficiary's enrollment or attendance at an elementary or 
secondary public, private, or religious school, i.e., kindergarten through grade 12. They 
also include expenses for fees, books, supplies, and equipment required for the 
participation of the designated beneficiary in an apprenticeship program registered and 
certified with the Secretary of Labor and qualified education loan repayments in limited 
amounts.  Contributions to qualified tuition programs on behalf of any designated 
beneficiary are limited under section 529(b)(6) to no more than the amount necessary to 
provide for the qualified higher education expenses of the designated beneficiary.  
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You requested clarification regarding the treatment of employer contributions to a 
qualified tuition program on behalf of a designated beneficiary.  An employer may make  
a contribution on behalf of an employee or an employee’s family member to a qualified 
tuition program, subject to the contribution limit under section 529(b)(6). The 
contribution would be treated as a taxable fringe benefit to the employee and would be 
deductible as wages or compensation by the employer. The contribution would be 
reported in box 1, box 3 (if applicable), and box 5 of the employee’s Form W-2, 
regardless of whether the contribution is made to a qualified tuition program on behalf of 
the employee or the employee’s family member. 

 This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. 
Proc. 2023-1, I.R.B. 2023-1 (Jan. 3, 2023). If you have any additional questions, please 
contact --------------------at ----------------------. 

 
 

Sincerely, 
 
/s/ Taina Edlund_______________ 
Taina Edlund 
Senior Technician Reviewer, Exempt 
Organizations 
(Employee Benefits, Exempt Organizations and 
Employment Taxes (EEE)) 
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